CDA: terugkeerbeleid verbeterd met Europese pas

Gepubliceerd op 15 september 2016

Het Europees Parlement stemde vandaag over het vernieuwen van de EU Laissez Passer, een Europees reisdocument dat de terugkeer faciliteert van uitgeprocedeerde migranten die over geen identiteitspapieren meer beschikken. “Het ontbreken van de juiste papieren is in de praktijk een grote belemmering voor het terugsturen van uitgeprocedeerde migranten. Een alternatief Europees reisdocument was dan ook hard nodig,” aldus Jeroen Lenaers, CDA-migratiewoordvoerder in het Europees Parlement.

“Terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers is de achilleshiel van ons asiel- en migratiebeleid. Terugkeer is wat mij betreft ook te lang als sluitstuk gezien in plaats van de eerste noodzakelijke stap voor goed werkend asielbeleid in de EU. Rond de 400.000 tot 500.000 migranten worden jaarlijks verzocht om Europa te verlaten. In de praktijk geeft slechts 40% van de mensen ook echt gevolg aan dit verzoek. Dat betekent dat 60%, zo’n 240.000 tot 300.000 migranten per jaar, zich niks aantrekt van onze regels, processen en wetten en gewoon lekker hier blijft. Dit is een gigantisch groot probleem,” aldus Lenaers.

“Het vastlopen van steeds meer uitgeprocedeerde asielzoekers is echt funest voor het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen die echt onze hulp verdienen. Laat daar geen misverstand over bestaan: het zijn de echte vluchtelingen die vluchten voor oorlog en geweld en in Europa bescherming zoeken, die hier de dupe van worden.”

Terug naar het overzicht