CDA: onderzoek naar zwakke schakels terrorismebeleid nodig

Gepubliceerd op 6 juli 2017

Vandaag heeft het parlement ingestemd met het opzetten van een speciale onderzoekscommissie die het Europese terrorismebeleid een jaar lang kritisch zal gaan doorlichten.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers is blij dat er eindelijk een akkoord is over de onderzoeksopdracht van deze commissie: “We zien het te vaak gebeuren dat informatie over daders van aanslagen al ergens in de EU bekend was. Het is dan ook hard nodig dat wij beter beeld krijgen van de zwakke schakels van het terrorismebeleid in Europa, zowel wat de wetgeving betreft als de uitvoering van de wetgeving in de lidstaten.”

De commissie zal een beroep doen op politiek verantwoordelijken en experts tijdens het onderzoek. Lenaers: “Terrorismebeleid is voor een groot deel een nationale aangelegenheid dus we ontkomen er niet aan om bijvoorbeeld onze nationale coördinator terrorismebestrijding uit te nodigen voor een gesprek. Na dit onderzoek moeten we een duidelijk beeld hebben van de zwaktes in ons systeem en wat er moet gebeuren om deze aan te pakken.”

Door politiek gedraal van de sociaal democratische fractie heeft het een half jaar langer geduurd om het eens te worden over het onderzoek. “Het is een gotspe dat er op een dergelijk onderwerp spelletjes gespeeld worden. We hebben in Parijs en London recentelijk weer gezien hoe ernstig de dreiging is,” aldus Lenaers.

Het mandaat van de onderzoekscommissie is hier te vinden.

Terug naar het overzicht