CDA: EU-buitengrens beter bewaakt

Gepubliceerd op 19 oktober 2017

Iedereen die zonder visum de Schengenzone in wil reizen, zal zich vooraf online moeten identificeren om toestemming te krijgen. Hierover heeft de Commissie Binnenlandse Zaken en Justitie van het Europees Parlement vandaag gestemd. “Europa is een open continent. Wereldwijd kunnen steeds meer mensen visumvrij Europa binnenkomen. Het is dringend nodig dat we een betere controle uitvoeren over wie er allemaal binnenkomt. Visumvrijheid mag geen vrijbrief zijn voor mensen die een gevaar vormen voor onze veiligheid,” aldus Jeroen Lenaers, CDA EU woordvoerder binnenlandse zaken.

Het ETIAS voorstel, dat lijkt op het Amerikaanse systeem (ESTA), richt zich op een groep mensen waarop tot nu toe afdoende toezicht is. Momenteel kunnen zo’n 1,4 miljard mensen uit 60 landen zonder visum het Schengengebied inreizen. “Dit systeem stelt de lidstaten in staat om een risicoanalyse op deze groep mensen uit te voeren voordat zij naar de EU komen. De EU heeft zo beter inzicht op wie de EU zal betreden en geeft anderzijds de garantie aan de mensen die plannen naar de EU te komen, dat men ook daadwerkelijk de toegang krijgt,” aldus Lenaers.

De onlineregistratie moet 10 euro gaan kosten, iets lager dan de 14 dollar die men voor Amerika betaald. Het wordt geschat dat de 30 miljoen mensen die in 2014 visumvrij de EU binnenkwam, zal stijgen tot 39 miljoen mensen tegen 2020. “Het systeem, dat jaarlijks zo’n €85 miljoen zal gaan kosten, wordt dus ruim gedekt door de registratiekosten. Het overige geld moet wat mij betreft gebruikt worden om cruciale infrastructuur zoals Schiphol, dat belangrijk is voor zowel Nederland als de EU, financieel bij te staan in de grensbewaking.”

ETIAS moet gezien worden in een groter pakket aan maatregelen van de Europese Commissie om de Europese buitengrens te moderniseren: onder anderen de verplichting ook Europese burgers te controleren aan de buitengrens, en de wetsvoorstellen die voorbereid worden om Europese gegevenssystemen aan elkaar te koppelen en de geautomatiseerde grenscontrole voor visumhouders: het Entry-Exit systeem, waarover het Europees Parlement volgende week plenair zal stemmen

Terug naar het overzicht