CDA: Effectieve noodrem op visumvrij reizen belangrijk

Gepubliceerd op 15 december 2016

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met het vereenvoudigen van het opschorten van visumvrij reizen. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers is blij met de aanpassing: “Ongeveer 1.4 miljard mensen in de wereld kunnen visumvrij naar Europa reizen. Onder normale omstandigheden gaat dat goed, maar we waren onvoldoende uitgerust om in te grijpen bij misbruik” aldus Lenaers.

De EU is momenteel met verschillende landen in gesprek over visumvrijheid, waardoor burgers uit deze landen voor een periode van maximaal 90 dagen in de EU mogen verblijven. “Bij misbruik moeten we snel in kunnen grijpen. Dankzij het vandaag goedgekeurde akkoord kunnen we ingrijpen wanneer bijvoorbeeld blijkt dat inwoners van een land in toenemende getalen illegaal op EU-grondgebied verblijven of wanneer zij massaal zonder gegronde reden asiel aanvragen. Ook wanneer inwoners van een land als een bedreiging worden gezien voor de interne veiligheid van de EU, dan kan visumvrijheid worden opgeschort,” aldus Jeroen Lenaers woordvoerder van de CDA EU-delegatie.

Deze maatregel is deel van een pakket aan wetgeving om de Europese buitengrenzen te versterken, zoals het ETIAS voorstel (dat reizigers zonder visum vooraf controleert) en het voorstel voor een Entry-Exit Systeem (die bedoeld is voor de controle van mensen die wel een visum nodig hebben). Lenaers: “De EU heeft te lang in de waan van vanzelfsprekende veiligheid geleefd. Als we de veiligheid en de zorgen van Europeanen serieus nemen moeten we ervoor zorgen dat we zelf de regie voeren over onze Europese buitengrens.”

Terug naar het overzicht