Sacharovprijs voor Ilham Tohti

Gepubliceerd op 24 december 2019

Ilham Tohti heeft afgelopen woensdag de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken toegekend gekregen. Helaas kon de Oeigoerse geleerde de prijs niet zelf in ontvangst nemen omdat hij al sinds 2014 in een Chinese gevangenis zit. Tohti strijdt voor de rechten van de Oeigoerse Moslimminderheid in China en pleit voor dialoog en verstandhouding tussen de Oeigoeren en andere volkeren in China. In 2014 werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens seperatisme.
Onze voorzitter David Sassoli benadrukte dat vandaag een moment van vreugde zou moeten zijn om de vrijheid van meningsuiting te vieren, maar in plaats daarvan is het een trieste dag om de vrijheid van meningsuiting in sommige delen van de wereld geen echte vrijheid is.

Zijn dochter Jewher Ilham, die de prijs in zijn naam in ontvangst nam was dankbaar dat ze het verhaal van haar vader in het parlement mocht vertellen. In 2017 heeft ze voor het laatst iets gehoord over haar vader en op dit moment weet ze niet waar hij is. Tijdens haar toespraak zei Jewher dat er geen vrijheid is voor Oeigoeren in China. Velen van hen worden als geweldadige extremisten bestempeld en naar heropvoedingskampen gestuurd om onder dwang hun geloof, taal en cultuur op te geven. Naar schatting zitten er momenteel meer dan één miljoen Oeigoeren in dit soort interneringskampen. Ze vroeg dan ook om actieve steun voor de strijd van haar vader.

Op donderdag hebben we daarom ook met een brede meerderheid een resolutie aangenomen over de Oeigoeren. Waarin we onder andere aandringen bij de Chinese autoriteiten om alle mensenrechtenverdedigers, activisten, advocaten, journalisten en andere medestanders die gevangen zijn genomen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Terug naar het overzicht