Nieuwe voorzitter Europees Parlement

Gepubliceerd op 5 juli 2019

De vergaderingen van het Europees Parlement werden in de afgelopen 2,5 jaar voorgezeten door een christendemocraat: mijn collega Antonio Tajani uit Italië. Nadat in mei Europeanen hun Europarlementariërs mochten kiezen, was het nu de beurt aan de parlementariërs zelf om hun voorzitter te kiezen. De voorzitter leidt niet alleen de vergaderingen binnen de muren van het Europees Parlement, maar heeft ook een belangrijke vertegenwoordigende functie naar buiten toe. Mede daarom is het belangrijk dat we iemand kiezen die beide rollen goed kan vervullen.
Tijdens de stemming op woensdagochtend waren er vier kandidaten bereid om deze functie op zich te nemen: Ska Keller van de groene fractie, Sira Rego van de socialistische/communistische fractie, David Sassoli van de sociaaldemocraten en Jan Zahradil van de conservatieve fractie. Om voorzitter te kunnen worden moet een van de vier een meerderheid achter zich zien te krijgen. Na de eerste stemronde was het al duidelijk dat Sassoli de absolute favoriet was, maar omdat hij geen meerderheid had was er een tweede stemronde nodig. Daarin werd de Italiaan met 345 van de 667 stemmen gekozen als de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement.
Naast de voorzitter kozen we deze week ook 14 ondervoorzitters. Deze ondervoorzitters kunnen de voorzitter vervangen wanneer dit nodig is en zitten dus vaak ook de plenaire vergadering voor. Daarnaast zijn ze ook leden van het Bureau van het Europees Parlement. Het Bureau is het dagelijks bestuur van het Europees Parlement.

De nieuwe ondervoorzitters zijn afkomstig uit zes fracties en tien lidstaten. Hun namen worden hieronder weergegeven in de volgorde waarin zij zijn gekozen:
1. Mairead McGuinness (EVP, Ierland)
2. Pedro Silva Pereira (S&D, Portugal)
3. Rainer Wieland (EVP, Duitsland)
4. Katarina Barley (S&D, Duitsland)
5. Othmar Karas (EVP, Oostenrijk)
6. Ewa Bożena Kopacz (EVP, Polen)
7. Klara Dobrev (S&D, Hongarije)
8. Dita Charanzová (Renew Europe, Tsjechië)
9. Nicola Beer (Renew Europe, Duitsland)
10. Lívia Járóka (EVP, Hongarije)
11. Heidi Hautala (Groenen, Finland)
12. Marcel Kolaja (Groenen, Tsjechië)
13. Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, Griekenland)
14. Fabio Massimo Castaldo (NI, Italië)

 

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van Jeroen Lenaers over de plenaire vergaderweek in Straatsburg – juli I 2019

Terug naar het overzicht