LUX-filmprijs

Gepubliceerd op 29 november 2019

Parlementsvoorzitter David Sassoli maakte afgelopen woensdag bekend wie dit jaar de LUX-filmprijs heeft gewonnen. De LUX-filmprijs wordt sinds 2007 door het Europees Parlement uitgereikt en dient ter ondersteuning en waardering van de Europese film. Tijdens zijn toespraak benadrukte de voorzitter dat we de LUX-filmprijs moeten aangrijpen om belangrijke maatschappelijke kwesties rondom bijvoorbeeld immigratie, gezondheidszorg, feminisme en ethiek op een andere manier te laten zien en bespreken.

De finalisten van dit jaar waren de documentaire ‘Cold Case Hammersskjöld’, ‘The Realm’ en ‘God bestaat, haar naam is Petruny’. Laatstgenoemde ging er uiteindelijk met de prijs vandoor.
Het is een coproductie van Noord-Macedonië, België, Slovenië, Kroatië en Frankrijk. De film vertelt het verhaal van een jonge werkloze vrouw die de tijdens de orthodoxe Driekoningen-ceremonie de race voor het heilig kruis wint. Hierdoor heeft ze plotseling toegang tot een religieuze traditie die voorheen alleen toegankelijk was voor mannen. Dit zorgt voor confrontaties in de conservatieve samenleving en maakt dat Petruny gaat vechten voor haar rechten.

De genomineerde films zijn alle drie vertaald en ondertiteld in alle talen van de Europese Unie en zijn in vele bioscopen en filmhuizen in Europa te zien.

Terug naar het overzicht