LUX-filmprijs voor Sami Blood

Gepubliceerd op 17 november 2017

Tijdens een mooie ceremonie in het Europees Parlement maakte onze Parlementsvoorzitter Antonio Tajani bekend wie dit jaar de LUX-filmprijs heeft gewonnen. De LUX-filmprijs wordt sinds 2007 door het Europees Parlement uitgereikt en loopt voorop bij het bevorderen van onze grondwaarden als tolerantie, solidariteit en bescherming van diversiteit en bevordert tegelijkertijd het Europees burgerschap en het recht op vrijheid van meningsuiting. De ondersteuning van de Europese film is de doelstelling van deze prijs.

De finalisten van dit jaar zijn BPM van Robin Campillo, Western van Valeska Grisebach en Sami Blood van Amanda Kernell. Laatstgenoemde ging er uiteindelijk met de prijs vandoor. Sami Blood is een Zweeds-Noors-Deense coproductie en vertelt het verhaal van een jong Samenmeisje in de jaren ´30 van de vorige eeuw dat haar gemeenschap verlaat omdat ze droomt van een leven als lerares. De Samen of Sami is van oorsprong een nomadenvolk dat in het noorden van de Scandinavische landen leeft, beter bekend als Lapland. Bij het najagen van haar doel wordt Sami Blood geconfronteerd met discriminatie en racisme. Tijdens de ceremonie in het Parlement waren de hoofdrolspelers Lene Cecilia Sparrok en haar zus Mia Erika Sparrok – die in de film ook zussen spelen – in de zaal om de prijs in ontvangst te nemen.

De genomineerde films zijn alle drie vertaald en ondertiteld in alle talen van de Europese Unie. Sami Blood en de andere twee films zijn ook in Nederland in verschillende bioscopen en filmhuizen te zien.

 

Foto: 

Terug naar het overzicht