Kansen voor de Europese Grensregio´s
Groei zit in de grensregio´s. Dat klinkt niet alleen heel mooi, het is ook nog eens waar. Grensoverschrijdende regio’s beslaan ongeveer 40 % van het grondgebied van de Europese Unie en 1 op de 3 Europeanen woont in een grensregio. Toch is het werkloosheidspercentage in deze regio´s vaak hoger en is de infrastructuur er relatief onderontwikkeld, en dat komt gedeeltelijk door grensbelemmeringen. Geschat wordt dat wanneer we ongeveer 20% van de bestaande grensbelemmeringen wegnemen, het bbp van de grensregio’s met 2% zou groeien.
Eerder deze nieuwsbrief sprak ik al over het wegnemen van obstakels in de grensoverschrijdende gezondheidszorg, maar in het algemeen moeten we obstakels en belemmeringen die in de weg staan van grensoverschrijdende regionale samenwerking wegnemen. Ik ben daarom blij dat we deze week een rapport hebben aangenomen dat oproept een zogeheten Europees grensoverschrijdend mechanisme in te stellen. Dit is een vrijwillig instrument dat lidstaten kunnen inzetten om grensoverschrijdende samenwerking te stimuleren. Lidstaten kunnen dan wetgeving van hun buurlanden toepassen om specifieke grensbelemmeringen op te lossen. Bijvoorbeeld als het gaat om het aanleggen van een grensoverschrijdende spoorverbinding.
Het parlement gaat nu in onderhandeling met de Raad om tot een definitief akkoord te komen. Ik kijk hier in ieder geval erg naar uit en hoop dat lidstaten snel aan de slag kunnen met dit nieuwe mechanisme.
Foto: