Europees Parlement wil keuzerecht voor grensarbeiders

Gepubliceerd op 20 november 2018

Vandaag heeft de commissie sociale zaken en werkgelegenheid in het Europees Parlement ingestemd met een keuzerecht voor grensarbeiders wat betreft hun werkloosheidsuitkering.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers: “Ik ben blij dat er met dit rapport een keuzerecht komt voor grensarbeiders. Zo geven we grenswerkers de mogelijkheid om te kiezen uit welk land zij hun werkloosheidsuitkering ontvangen. In de huidige regelgeving moet een grenswerker bij het verliezen van zijn baan zijn werkloosheidsuitkering aanvragen in het land waar hij/zij woont. Zij hebben vaak bijgedragen aan sociale zekerheidssystemen van zowel het woonland als het werkland. Door een keuzerecht kunnen grensarbeiders een weloverwogen besluit nemen over in welk land zij de grootste kans zien om snel weer aan de slag te gaan. Juist voor de vele grensarbeiders in Limburg kan nu maatwerk geboden worden.

Het keuzerecht voor grensarbeiders maakt deel uit van een rapport dat gaat over de herziening van de regels voor burgers op het gebied van grensoverschrijdende sociale zekerheid in Europa.

Terug naar het overzicht