Einde aan Straatsburg?

Gepubliceerd op 6 juli 2017

Sinds mijn verkiezing als lid van het Europees Parlement heb ik al bijna 5.000 bezoekers mogen ontvangen in ons Parlement. Een ontzettend mooi aantal dat ook zorgt voor vele interessante gesprekken. Telkens wordt ook met veel ongeloof de vraag gesteld waarom we als Parlement twee zetels hebben, en waarom we elke maand verhuizen van Brussel naar Straatsburg. Ik geef hen groot gelijk, want dit heen-en-weer-gesleep is ook niet uit te leggen. Daarom maak ik me sinds mijn verkiezing al sterk voor één enkele zetel van het Europees Parlement. Gelukkig is een grote meerderheid van de leden het met me eens. Helaas is de beslissing niet aan ons als leden van het Europees Parlement, maar aan de regeringen in de lidstaten zelf.

Lang zat er geen beweging in de zaak, geen enkele lidstaat zag de noodzaak om het op de agenda van de Raad te zetten. Maar sinds het Verenigd Koninkrijk officieel heeft aangegeven uit de EU te willen vertrekken, heeft ook de discussie omtrent Straatsburg weer een nieuwe impuls gekregen. Als de Britten de EU verlaten, betekent het ook dat de twee agentschappen van de EU die nu nog in London gevestigd zijn, zullen moeten verhuizen naar twee van de 27 overige lidstaten. Daarom zijn wij als Single Seat actiegroep in het Parlement voorstander van het idee dat een van deze agentschappen, het Europees Medicijnenagentschap (EMA), Straatsburg als vestigingsplaats krijgt.

Op deze manier blijft Straatsburg een belangrijke plek als symbool voor de vrede in Europa, en komt er een einde aan Straatsburg als symbool van verspilling. Helaas is het nog niet zover, maar ik ben wel blij dat door deze ontwikkelingen de discussie over de single seat weer levendig is. Nu wordt het tijd dat ook de lidstaten actief de discussie gaan voeren!

Terug naar het overzicht