Bezoek Bondspresident Duitsland

Gepubliceerd op 15 april 2017

Slechts drie weken nadat hij officieel in functie is getreden, bracht de president van de Bondsrepubliek Duitsland Frank-Walter Steinmeier al een bezoek aan het Europees Parlement. Een hele grote eer, en de bevestiging dat Europese samenwerking hoog op de Duitse agenda staat. De president gaf ook aan dat hij zijn eerste officiële buitenlandse bezoek per se aan het Europees Parlement wilde brengen.

President Steinmeier begon zijn speech door stil te staan bij het feit dat het Verenigd Koninkrijk heeft besloten om uit de Unie te stappen. Hij noemde het een bitter moment voor Europa, maar benadrukte ook dat Europa’s toekomst nooit een zekerheid is geweest en dat het besluit van de Britten dit nogmaals duidelijk maakt. Tevens nam hij duidelijk stelling tegen het populisme in Europa en populistische politici die volgens hem alleen maar klaar staan met simpele antwoorden. Zij zien de wereld alleen zwart-wit en proberen munt te slaan uit politieke tegenstellingen in plaats van constructief te werken aan een beter Europa.

Ook de rol van Duitsland binnen Europa bleef niet onbesproken. “Velen vragen om meer leiding van Duitsland, anderen waarschuwen voor Duitse dominantie.” Hij benoemde daarbij dat Duitsland als grootste land van de EU een speciale verantwoordelijkheid draagt, maar dat het land ook weet wat ze te danken hebben aan het verenigd Europa. “Wij Duitsers willen de Europese Unie bij elkaar houden, wij willen een gemeenschappelijke toekomst in Europa creëren, samen met onze partners – zowel groot als klein – met dezelfde rechten en plichten.”

Maar, welke en hoeveel Europese eenheid willen we eigenlijk? Dat is de vraag die we ons in Europa moeten stellen volgens de Bondspresident. Verandering binnen de EU is nodig, maar we moeten als Europa ook de moed hebben om die veranderingen door te zetten. Bij deze laatste oproep sluit ik me graag aan.

Terug naar het overzicht