Verkozen tot voorzitter van de speciale onderzoekscommissie naar het misbruik van spionagesoftware

Gepubliceerd op 7 mei 2022

U heeft er ongetwijfeld in de krant over gelezen de afgelopen tijd: Pegasus. We hebben het dan niet over het mythologisch wezen of de luchtvaartmaatschappij, maar over Israëlische spionagesoftware (spyware) die in Europese landen als Polen en Hongarije, is gebruikt om politieke tegenstanders, journalisten en advocaten te bespieden. Zonder dat de slachtoffers ook maar ergen op hoeven te klikken verschaft dit programma zich volledige toegang tot de volledige inhoud van de telefoon, inclusief camera en microfoon. Kunt u zich voorstellen dat ieder gesprek dat u heeft, iedere foto die u maakt en ieder berichtje dat u stuurt wordt bekeken en beluisterd?Om deze situatie te onderzoeken hebben we in het Europees Parlement een nieuwe onderzoekscommissie opgezet, en die is twee weken geleden van start gegaan. Het is voor mij een grote eer dat ik tot voorzitter van deze commissie gekozen ben. We hebben jaar de tijd voor ons onderzoek en die tijd ga ik maximaal benutten. We hebben een ambitieus programma opgezet om ons werk als onderzoekscommissie goed uit te voeren en ik kijk uit naar de samenwerking met mijn collega’s in deze commissie.Net als in februari sprak ik deze week wederom tijdens de plenaire vergadering over het Pegasus schandaal. Klik op de video om mijn volledige bijdrage te zien. Voor mijn bijdrage uit februari, klik hier.

 

Terug naar het overzicht