Uitgaven Europese Commissie zijn niet altijd op orde

Gepubliceerd op 10 mei 2023

U weet dat ik me veel met asiel, migratie, sociale zaken en spionagesoftware bezig houd. De afgelopen maanden heb ik me echter ook intensief beziggehouden met een andere politieke tak van sport. Als rapporteur voor de kwijting van de Europese Commissie, was het mijn verantwoordelijkheid om alle inkomsten en uitgaven van de Europese Commissie over het jaar 2021 tegen het licht te houden. Ik ben erachter gekomen dat hier nog te veel mis gaat. Zo belanden subsidies voor projecten of individuen in de EU lang niet altijd op de juiste plek. Ook heb ik me enorm verbaasd over de verkeerde informatie die eurocommissaris voor klimaat Frans Timmermans de wereld in geslingerd heeft. Hij deed ons geloven dat het doel om in de afgelopen jaren 216 miljard euro (20% van het EU-budget) aan klimaatgerelateerd beleid uit te geven, behaald was. Echter blijkt dit in realiteit 144 miljard euro (slechts 13%) te zijn. Een verschil van maar liefst 72 miljard euro! Onacceptabel om zo slordig te rapporteren over zulke hoge bedragen.

 

Terug naar het overzicht