Toekomst van Europa door Italiaanse ogen

Gepubliceerd op 15 februari 2019

Ook deze Straatsburgweek mocht een premier van één van de lidstaten het woord voeren over de toekomst van Europa. Ditmaal was het aan de Italiaanse premier Giuseppe Conte. Hij hield een pro-Europees verhaal maar had links en rechts kritiek op de Unie. Volgens hem wordt de afstand tussen regeringen en de burger namelijk alsmaar groter en is er een gebrek aan solidariteit tussen de lidstaten.

Dat deze Italiaanse bijdrage aan het ´Future of Europe´-debat voor vuurwerk zou zorgen was van tevoren wel al duidelijk. De Italiaanse regering heeft de afgelopen maanden regelmatig de confrontatie gezocht met andere lidstaten en de Europese Commissie. Eind vorig jaar duurde het lang voordat de Italiaanse regering haar begroting goedgekeurd  kreeg door de Europese Commissie. De Italiaanse economie heeft momenteel het laagste groeipercentage van de Europese Unie, terwijl het één van de motoren van de Europese economie zou moeten zijn.

Premier Conte refereerde ook aan de migratieproblematiek, hekelde het gebrek aan solidariteit tussen lidstaten en de Europese Commissie, en benadrukte dat we een degelijk systeem nodig hebben om goed om te kunnen gaan met migratiestromen. Daarop kreeg hij veel kritiek aangezien cruciale wetgeving die de Italianen zou kunnen bijstaan, zo goed als stilligt juist door toedoen van deze regering zelf. Enige hypocrisie was Premier Conte in ieder geval niet vreemd.

Daarnaast werd het de premier aangerekend dat het Italië was dat vóórkomen heeft dat de Europese Unie een gezamenlijk standpunt kon innemen over Venezuela en de politieke en humanitaire crisis die daar nu heerst. Als we als Europese Unie internationaal een vuist willen maken, dan kunnen we het niet veroorloven dat één land daarin (bewust) dwars gaat liggen. Mede daarom stellen wij als CDA in ons Europese verkiezingsprogramma voor om de veto’s van individuele landen met betrekking tot de bescherming van mensenrechten en de veiligheid van onze burgers in het buitenlands beleid af te schaffen. Alleen als we met één stem spreken kunnen we een rol spelen op het wereldtoneel.

 

Foto: 

Terug naar het overzicht