Stijgende energieprijzen

Gepubliceerd op 30 september 2022

Sinds de Russische inval in Oekraïne stijgen de gasprijzen maand na maand. De verhalen van Nederlanders die hun rekeningen niet meer kunnen betalen zijn nu al schrijdend; ouders die moeten kiezen tussen de verwarming of een maaltijd voor hun kinderen. Commissievoorzitter Von der Leyen gaf tijdens de Staat van de Unie aan dat we nog een moeilijke winter tegemoet zullen gaan en dat miljoenen Europese burgers extra steun zouden moeten krijgen.

Daarom komt de Europese Commissie met een zwaar pakket aan maatregelen. Zo worden de winsten van de producenten van wind- zonne- bruinkool – en kernenergie afgeroomd. Winsten boven een bepaald bedrag moeten worden afgestaan aan de landen binnen de EU. Verder worden olie- en gasbedrijven geacht 1/3 van hun extra winsten in te leveren en moet het totale energieverbruik met 10% worden verminderd. De besparingen en extra belastinginkomsten die hiermee worden gerealiseerd, dienen landen vervolgens uit te geven aan de mensen die het zwaarst worden getroffen door de stijgende lasten.

Het kernwoord dat zijn weerklank vindt in al deze maatregelen is solidariteit. Het doel is te zorgen dat burgers hun rekeningen weer kunnen betalen en dat de keuze tussen de verwarming of een warme maaltijd niet gemaakt hoeft te worden.
Meer weten of de plannen van de Europese Commissie? Lees hier het hele voorstel.

Terug naar het overzicht