State of the Union 2023

Gepubliceerd op 13 september 2023

Op woensdag 13 september sprak de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, het Europese volk toe tijdens de State of the Union. Jaarlijks blikt de commissievoorzitter in deze toespraak terug op wat de EU heeft bereikt en blikt ze vooruit op toekomstige uitdagingen van de EU.

Von der Leyen benadrukte dit jaar het belang van de visie van de Europese jongeren op de EU. Ze stelt dat we moeten inspelen op de behoeften van het Europese volk: ‘Als het belangrijk is voor het volk, is het belangrijk voor de EU.’

Het klimaat, onze economie, de digitale transformatie, de oorlog in Oekraïne, migratie en uitbreiding van de unie zijn belangrijke onderwerpen voor de toekomst. Uitdagingen die met deze onderwerpen gepaard gaan kunnen volgens Von der Leyen alleen samen worden aangegaan, zonder dat we mensen laten vallen. Zo noemt ze dat we de belangen van onze industrieën, ondernemers en boeren niet uit het oog moeten verliezen: ‘Landbouw en economische groei kunnen gepaard gaan met het beschermen van onze natuur, we hebben beiden nodig.’ Ook benoemt ze de waarde van samenwerkingen met derde-landen voor het controleren van migratie, een onderwerp waar ik me veel mee bezig houd.

Von der Leyen sluit af met de positieve aanmoediging om ons te blijven inzetten voor een sterke en verenigde Europese Unie.

Terug naar het overzicht