Persvrijheid in de EU

Gepubliceerd op 16 maart 2018

Vorige week donderdag en vrijdag bracht een kleine delegatie van het Europees Parlement een bezoek aan Slowakije, om onderzoek te doen naar de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde. Deze journalist verdiepte zich de laatste tijd in een mogelijke verbinding tussen de Italiaanse maffiabende Ndrangheta en de Slowaakse politie.

Vanwege de ernst van het misdrijf en de veroorzaakte consternatie in Slowakije heeft de delegatie van het Europees Parlement in Slowakije voorgesteld om een internationaal onderzoeksteam van EU-politiedienst Europol en EU-fraudebestrijder OLAF op de zaak te zetten.

Een goede zet, wat mij betreft. Een aanslag op een journalist kan mijns inziens worden beschouwd als een aanslag op de democratie. Waar de overheid zich schuldig maakt aan corruptie, is goede onderzoeksjournalistiek belangrijk om de democratie te beschermen. Als journalisten bedreigd, vervolgd of zelf vermoord worden, dient dit als een belangrijk signaal dat er actie moet worden ondernomen.

De moord op Kuciak heeft tot grote bezorgdheid geleid in Slowakije. De politieke onrust leidde afgelopen woensdag zelfs tot het aftreden van de Slowaaks minister-president Robert Fico. Fico wilde voorkomen dat de situatie verder verpolitiseerde en trad uit eigen beweging af.

 

Foto: 

 

Terug naar het overzicht