Op de bres voor grensondernemers, in Brussel en Den Haag

Gepubliceerd op 30 september 2020

Het voorstel van CDA-kamerlid Hilde Palland om een oplossing te vinden voor grensondernemers, die tijdens de coronacrisis nergens aanspraak kunnen maken op inkomensondersteuning, is gisteren met een brede meerderheid aangenomen. Alleen de VVD stemde tegen. Het Kabinet moet nu weer aan het werk om de situatie van grensondernemers te monitoren en een oplossing te vinden.

CDA-kamerlid Palland: “Grensondernemers blijven tussen wal en schip vallen als het gaat om de inkomensondersteuning tijdens de coronacrisis. Dat rijmt niet met de gemeenschappelijke markt die wij in Europa met elkaar hebben, ook grensondernemers hebben recht op steun. Wij willen dat de regering met een oplossing komt in plaats van de verantwoordelijkheid door te schuiven. Ik ben daarom blij dat mijn voorstel is aangenomen, de staatsecretaris moet nu weer aan de bak”.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers stelde hier eerder ook al vragen over aan de Europese Commissie. Lenaers: De VVD laat grensondernemers nu weer in de kou staan. Nadat staatssecretaris Van ’t Wout eerder het oordeel van de Europese Commissie in de wind sloeg. Dit gaat wel over ondernemers en hun gezinnen die nu vaak al maanden inkomsten mislopen, maar dus niet kunnen rekenen op steun. Hier moet snel wat aan gebeuren.”

Kamerlid Amhaouch, zelf ook woonachtig in een grensregio: “het is in ons aller belang dat we grensondernemers ook steunen in deze periode. We zouden hier juist kamerbreed op moeten trekken, jammer dat niet alle partijen thuis geven”.

“De grensondernemers hebben onze aandacht. Het CDA blijft de regering en de Europese Commissie scherp houden tot er een oplossing ligt” sluit Palland af.

Terug naar het overzicht