Landenrapportering voor grote multinationals

Gepubliceerd op 6 juli 2017

Als Parlement hebben we deze week de eerste stap gezet naar nieuwe wetgeving die grote Europese multinationals verplicht om openbaar te publiceren wat hun omzet, winst, aantal werknemers en betaalde belasting is per land waar ze opereren. Met deze zogeheten landenrapportering hopen we de transparantie over belastingafdrachten te vergroten.

In het verleden kwamen grote multinationals veelvuldig in het nieuws omdat zij enorme winsten behaalden in bepaalde lidstaten terwijl het bedrijf in kwestie maar een heel klein kantoor en enkele medewerkers in dat land gevestigd had.

Als de nieuwe regelgeving ingaat zijn multinationals met een omzet van 750 miljoen euro of meer verplicht om te laten zien in welke landen zij belasting betalen en hoeveel die belastingafdracht is. Op deze manier wordt het onaantrekkelijk voor multinationals om dergelijke constructies toe te passen. Er wordt met deze wetgeving de juiste balans gehouden tussen de vrije markt, en tegelijkertijd ook het beschermen van de consument en het midden- en kleinbedrijf.

Nu we als Parlement hebben ingestemd met nieuwe wetgeving kunnen de onderhandelingen met de lidstaten beginnen. Daarna zullen de nieuwe regels pas definitief gaan gelden.

Terug naar het overzicht