Kwaliteit van drinkwater

Gepubliceerd op 26 oktober 2018

Vraagt u zich ook weleens af wanneer u in een ander EU-land op vakantie bent of het water uit de kraan gedronken kan worden? U bent niet de enige die zich die vraag stelt. Het blijkt dat veel Europeanen hier onzeker over zijn.

De minimum kwaliteitsvereisten voor water voor consumptie zijn al meer dan 20 jaar geleden vastgelegd in Europese wetgeving. Het was dus hoogtijd om deze wetgeving weer eens tegen het licht te houden en te vernieuwen. Het initiële voorstel van de Europese Commissie bracht de kwaliteitsvereisten in lijn met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Zo worden de maximaal toegestane hoeveelheden vervuilers aangescherpt. De maximaal toegestane hoeveelheid lood in water wordt gehalveerd en er komen ook strengere limieten voor de maximale hoeveelheid schadelijke bacteriën. Verder wordt er een nieuwe benadering geïntroduceerd om de waterkwaliteit te beheren en te monitoren, de informatievoorziening voor consumenten wordt verbeterd en de regels voor materialen die in contact komen met drinkwater worden geharmoniseerd. Tot slot wordt het verplicht om de toegang tot drinkwater te verbeteren. Als CDA zijn we blij dat er op Europees niveau verbeterde regels komen voor drinkwater.

In het voorstel moedigen we lidstaten aan om drinkwater op een efficiënte en duurzame manier te beheren. Hierdoor wordt onnodig energieverbruik en waterverspilling verminderd. Door goede informatievoorziening en door een gegarandeerde toegang tot een minimum watervoorraad wordt het vertrouwen in kraanwater verhoogd en stimuleren we het gebruik ervan. Dit zorgt ervoor dat water in plastic flessen minder gebruikt zal worden en dat er dus minder vervuiling zal zijn. Naast het feit dat het milieuvriendelijk is, kan het de Europese huishoudens ook 600 miljoen euro per jaar besparen.

 

Foto: 

Terug naar het overzicht