Internationale Vrouwendag

Gepubliceerd op 29 maart 2023

Afgelopen week stond in het teken van Internationale Vrouwendag. Natuurlijk hebben hier in het Europees Parlement ook bij stilgestaan. Onze voorzitter, President Metsola, sprak ons toe in haar openingsspeech. Ze zei heel terecht dat Internationale Vrouwendag niet alleen een moment is om de vele prestaties van vrouwen en meisjes over de hele wereld te eren. Het moet ook een oproep tot actie zijn om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in alle aspecten van onze samenleving te verbeteren. Zie deze dag als een uitnodiging om het samen beter te doen. Verder is nu de tijd voor de Europese Unie om het goede voorbeeld te geven, hieronder valt dat we het geweld tegen vrouwen moeten bestrijden. Persoonlijk heb ik hier op Internationale Vrouwendag ook een opinie aan gewijd. ‘Veiligheid vrouw in de EU mag geen loterij zijn’. In Nederland wordt namelijk iedere acht dagen een vrouw om het leven gebracht en het erge is eigenlijk dat we het daarmee niet beter of slechter doen dan andere landen binnen de EU.

Geweld tegen vrouwen komt voor in vele vormen, waarbij moord enkel nog het topje van de ijsberg is. Denk bijvoorbeeld aan huiselijk geweld, aanranding, verkrachting, stalking en cyberpesten. Stuk voor stuk misdaden waar vrouwen vaak slachtoffer van worden. Verder wordt in Nederland de definitie van verkrachting verbreed, terwijl dit in andere lidstaten niet overal het geval is. Dit heeft tot gevolg dat de veiligheid van een vrouw af hangt van het land waarin zij woont. Zoals Metsola al zei, nu is het moment om als Europese Unie het goede voorbeeld te geven. Laten we deze dag dus gebruiken als motivatie voor een veilig Europa voor iedereen.

Verder heeft er een debat plaatsgevonden tussen alle politieke groepen en was ook Commandant Cristoforetti te gast. Zij was in haar tijd de eerste vrouwelijke commandant van het internationale ruimtestation ISS. Als laatste hadden wij de eer om te luisteren naar de woorden van Shirin Ebadi. Zij heeft in 2003 de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen voor haar werk ter bevordering van de democratie en mensenrechten, met name gefocust op de rechten van vrouwen en kinderen. In haar toespraak deed ze een oproep aan alle leden van het Europees Parlement om de protesten in Iran, aangewakkerd door de moord op Masha Amini, niet de rug toe te keren.

Eerder deze maand schreef ik samen met collega Frances Fitzgerald een opinie over dit onderwerp voor het AD. Lees het artikel hier terug.

Terug naar het overzicht