Grensoverschrijdende inspecties bij kerncentrales

Gepubliceerd op 14 september 2018

Ongeveer twee jaar geleden verschenen zorgwekkende berichten over de veiligheidssituatie van Belgische kerncentrales, met name in Tihange en Doel, beide dicht bij de grens met Nederland gelegen. Nog altijd bestaan er grote zorgen over deze kerncentrales, vanwege de gebrekkige brandveiligheid, het risico op een zogeheten meltdown en de verdere veiligheidscultuur. Zeker met betrekking tot de centrale in Tihange is er in Limburg behoorlijke ongerustheid. Er is de voorbije jaren dan ook geregeld actiegevoerd tegen deze centrales, onder meer door middel van een grensoverschrijdende menselijke ketting van tienduizenden mensen. Ook is er een half miljoen handtekeningen opgehaald van mensen die pleiten voor sluiting van de centrales.

Wanneer het onverhoopt misgaat, betekenen landsgrenzen helemaal niets. Juist op dit gebied kan Europa dus een meerwaarde bieden. Daarom hebben we na de zorgwekkende berichtgeving in 2016 ook vanuit het Europees Parlement actie ondernomen. Zo heb ik destijds, samen met CDA-collega Esther de Lange en mijn christendemocratische Euregio-collega’s Sabine Verheyen, Pascal Arimont en Claude Rolin, kritische vragen hierover aan de Commissie gesteld. We hebben toentertijd gepleit voor EU-brede veiligheidsnormen voor kernreactoren en voor een Europese of grensoverschrijdende inspectie van kerninstallaties. De betrokken landen en de Europese Commissie hebben een verantwoordelijkheid om de veiligheid van alle burgers die rond deze installaties wonen te garanderen. Deze veiligheid heeft de allerhoogste prioriteit.

In de voorbije week hebben we als parlement ingestemd met het onderzoeksprogramma van Euratom voor de komende twee jaren, een programma dat gezamenlijk kernonderzoek mogelijk maakt in de Europese Unie. Structurele grensoverschrijdende inspecties bij kerninstallaties in grensregio´s vormen een van de belangrijkste doelstellingen van dit programma. Onder anderen collega Esther de Lange heeft zich vanuit de industrie- en energiecommissie hiervoor ingespannen. Met dit soort inspecties komt absolute veiligheid voor alle omwonenden weer een stapje dichterbij.

 

Foto: 

Terug naar het overzicht