Grensoverschrijdende fraude beter aanpakken

Gepubliceerd op 20 april 2018

Goed nieuws voor de aanpak van grensoverschrijdende fraude. Nederland en België hebben een nieuwe stap gezet om grensoverschrijdende fraude met bijstands- en werkloosheidsuitkeringen op de sporen. Vorige week heeft Staatsecretaris Tamara van Ark deze overeenkomst met België ondertekend. Sociale fraude stopt niet aan de landsgrenzen, dus moet de opsporing daarvan ook niet stoppen bij de landsgrenzen. De bevoegde organen in België en Nederland zullen gegevens met elkaar gaan uitwisselen om fraudeurs sneller te kunnen pakken. Voor Nederland zijn dat het UWV en de Stichting Inlichtingenbureau.
Goed om te zien dat de Benelux een voortrekkersrol neemt en voorop loopt in Europa waar het gaat om het bestrijden van oneerlijke concurrentie en fraude. Deze actiegerichte samenwerking sluit ook mooi aan bij de ontwikkeling van een Europese Arbeidsautoriteit waarover ik in mijn vorige nieuwsbrief schreef. Inmiddels ben ik benoemd tot rapporteur voor deze Europese Arbeidsautoriteit.

Mijn eerste ‘daad’ als rapporteur mocht ik verrichten bij de Europese conferentie van vakbond CNV. Daar heb ik niet alleen de voorstellen rondom de Arbeidsautoriteit gepresenteerd, maar ook mijn oor te luister gelegd bij de vele vakbondsleden die uit heel Europa naar deze conferentie in Utrecht waren gekomen. Met hun nuttige en waardevolle inbreng ga ik momenteel hard aan de slag.

 

Foto: 

Terug naar het overzicht