Gevolgen coronavirus voor Limburgers

Gepubliceerd op 27 maart 2020

Het coronavirus stopt niet zomaar aan de landsgrenzen. Zoals ik eerder noemde hebben daarom vele Europese landen ervoor gekozen om tijdelijke grensbeperkingen of controles in te voeren. Dit kan in Limburg tot verwarrende situaties leiden. Een paar weken geleden kon je nog onbezorgd in Duitsland boodschappen doen en konden Belgische wielrenners nog een rondje door het Limburgse land rijden. Op dit moment is de situatie drastisch veranderd.

Zo kun je alleen nog van en naar België reizen als je een gegronde reden hebt, bijvoorbeeld omdat je in Nederland woont maar in België werkt en niet vanuit huis kunt werken. ‘Goedkoop tanken’ en ‘een weekendje weg’ zijn dus geen legitieme redenen; je riskeert zelfs een forse boete. De grens tussen Nederland en Duitsland is op dit moment nog open. Maar dat betekent niet dat je zomaar de grens mag oversteken. Zowel de Duitse als Nederlandse overheid raden het reizen af als het niet strikt noodzakelijk is. Hier geldt dus ook, alleen grenswerkers die niet vanuit huis kunnen werken mogen de grens oversteken om hun beroep uit te blijven oefenen.

Voor het eerst sinds de invoering van de Schengenzone is Limburg dus weer -hoewel tijdelijk- letterlijk begrensd. Toch merk je overal dat Limburgers niet zomaar bij de pakken gaan neerzitten. Ik vind de initiatieven die overal opduiken hartverwarmend. De buurvrouw die gratis maaltijden bereidt zodat straatbewoners in de risicogroep niet naar de supermarkt hoeven. De dorpskerk waar producten worden ingezameld voor de voedselbank omdat daar de tekorten steeds verder oplopen. En al die Limburgers die vouchers kopen van een restaurant of café in hun omgeving zodat personeel vooralsnog doorbetaald kan blijven worden. Hopelijk gaan we hiermee door en staan we iedere dag ‘Zij Aan Zij’; niet alleen in tijden van crisis.

Terug naar het overzicht