Europese begroting 2023 aangenomen

Gepubliceerd op 1 november 2022

Het Europees Parlement heeft de jaarlijkse EU-begroting aangenomen. Met €187,3 miljard is de begroting wat hoger dan vorig jaar, maar we leven in een tumultueuze tijd en hebben een
stevig budget nodig om verschillende crises aan te pakken; oorlog in Oekraïne, energiecrisis, en de nasleep van de corona pandemie.

De oorlog in Oekraïne brengt grote financiële gevolgen en persoonlijke drama’s met zich mee. Het EU-geld wordt niet alleen geïnvesteerd in humanitaire hulp voor Oekraïne, maar ook ter versterking van onze Europese defensie en steun aan jonge vluchtelingen om hun studie voort te kunnen zetten, bijvoorbeeld via het Erasmus+ programma.

Daarnaast is het de bedoeling dat meer geld wordt vrijgemaakt om de EU onafhankelijker te maken betreffende energievoorzieningen. Het doel hiervan is om de energiekosten voor Europese burgers te drukken. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de eerder afgesproken Europese doelstellingen op gebied van groene transitie en biodiversiteit.

Onderdeel van de EU-begroting is ook de begroting van ons eigen Europees Parlement. Een groot deel van de Europeanen verkeert in financieel zwaar weer en als CDA vinden we het daarom belangrijk om als parlement ook onze eigen uitgaven te minimaliseren. We hebben ons dan ook verzet tegen de plannen om een nieuw kantoorpand in Straatsburg aan te kopen. Aangezien we sowieso van Straatsburg als tweede vergaderlocatie af willen, is het wat ons betreft totaal onnodig om daar te gaan investeren in nieuwe gebouwen. Helaas zonder succes omdat we slechts één stem te kort kwamen. Spijtig en onbegrijpelijk dat bijvoorbeeld de VVD zich niet tegen deze aankoop verzet heeft, gezien zij door deze nipte meerderheid het verschil hadden kunnen maken.

Terug naar het overzicht