Europese begroting 2019

Gepubliceerd op 26 oktober 2018

Verder stond deze week de begroting van volgend jaar op de agenda. Elk jaar moeten het Europees Parlement en de Europese ministers van Financiën het eens worden over wat de Europese Unie mag uitgeven. Het Europees Parlement is daar deze week duidelijk over: we richten ons op continuïteit en resultaten. Daarom kiezen we ervoor flink te investeren voor groei, solidariteit en veiligheid – binnen en buiten de EU.

Een van de keuzes die we voorstellen is een extra investering in Erasmus+, het programma waarmee scholieren, studenten en jonge ondernemers met steun van Europa een tijd in een ander land kunnen studeren of werken. Het is voor mij belangrijk om te proberen dit programma vooral uit te breiden naar scholieren in het beroepsonderwijs, toch de helft van alle jongeren, zodat ook zij hun talenten via een grensoverschrijdende ervaring kunnen ontdekken en ontplooien. Een ander punt dat belangrijk is voor Limburg, is de “Connecting Europe Facility”: een investeringsfonds waarmee grensoverschrijdende infrastructuur kan worden gefinancierd. Dit kan heel groot zijn, zoals hoogspanningskabels die nationale stroomnetten verbinden om dreigende stroomtekorten zoals bij onze zuiderburen op tijd op te vangen. Maar het kan ook vrij klein zijn – denk aan die laatste kilometers enkelspoor tussen België, Duitsland en Nederland die nu verdubbeld worden, zodat we ook met de trein sneller de grens over kunnen. Een laatste belangrijke investering is het Europees defensieprogramma. In deze moeilijke tijd moeten we als Europa meer zelf doen waar het moet, en samenwerken waar het kan. Daarom investeren we in defensieonderzoek, zodat Europese landen minder apparatuur van overzee hoeven te importeren en we tegelijkertijd banen creëren in ons eigen midden- en kleinbedrijf.

Het is natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn. In mijn eerdere nieuwsbrief berichtte ik al over de steun aan Turkije, waarvan we al €70 miljoen uit de lopende begroting haalden. Voor het komende jaar hebben we besloten ruim €200 miljoen te schrappen. Het is voor ons namelijk niet uit te leggen om zoveel geld te reserveren voor een regering die zo weinig op heeft met onze belangrijkste kernwaarden. Wat ons betreft zal Turkije niet bij de EU komen, en dat moeten we dan ook laten zien in de begroting.

De onderhandelingen met de ministers gaan nu door. We verwachten nu binnen drie weken met een definitieve begroting te komen. Vanzelfsprekend komt dat terug in mijn volgende nieuwsbrief!

 

Foto: 

Terug naar het overzicht