Europees Parlement kiest Italiaan Antonio Tajani als nieuwe voorzitter

Gepubliceerd op 20 januari 2017

Afgelopen dinsdag heeft voorzitter Martin Schulz na vijf jaar voorzitterschap de scepter doorgegeven aan mijn EVP-collega Antonio Tajani. De Italiaan kwam hiermee na een periode van campagnevoeren, debatteren en politiek overleg als winnaar uit de bus.
Toch ging deze verkiezing niet zonder slag of stoot, er waren maar liefst 7 kandidaten die graag in de voetsporen van Martin Schulz wilden treden, onder wie liberaal Guy Verhofstadt en de sociaaldemocraat Gianni Pitella. Nadat Verhofstadt zich kort voor de eerste stemmingsronde terugtrok, ging de verkiezing nog tussen de zes overgebleven kandidaten. Pas na vier stemrondes trok Antonio Tajani uiteindelijk aan het langste eind.

Ik ben blij met deze uitslag en heb veel vertrouwen in onze nieuwe voorzitter. Antonio Tajani is immers een man met een berg ervaring in Brussel, waar hij sinds 1994 veel werk heeft verzet als Europarlementariër en Eurocommissaris. Ook Manfred Weber, onze fractievoorzitter, heeft vertrouwen in hem: “Een echte pro-Europeaan, die een sterke en betrouwbare partner zal zijn voor het gehele Europees Parlement.” Ik hoop dat de verkiezing van Tajani zal bijdragen aan een stabieler en sterker Europa. Een Europa dat slagvaardiger is op de onderwerpen die er daadwerkelijk toe doen.

Terug naar het overzicht