EU-burgerschap in de uitverkoop?

Gepubliceerd op 1 mei 2018

Het verkopen van Europese paspoorten is fout en moet verboden worden. Als Europees Parlement hebben we ons al eerder uitgesproken tegen dit soort praktijken. Door de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia, die onderzoek deed naar het Maltese agentschap dat Maltese verblijfsvergunningen en paspoorten verkoopt, is het weer urgent geworden.

Het is mogelijk om in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, een verblijfsvergunning te krijgen in ruil voor investeringen in het betreffende land. Maar de voorwaarden voor deze vergunningen lopen per lidstaat sterk uiteen, terwijl een visum voor het ene land er wel voor zorgt dat je in alle andere EU-landen vrij kunt reizen. Door bijvoorbeeld een duur appartement te kopen op Malta kunnen deze rijke investeerders uit onder andere Rusland en China zich registreren als Europese burger. Dit hoort niet, en moet niet kunnen. Verblijfsvergunningen en Europese paspoorten zijn een voorrecht en geen handelswaar. Bij het verkrijgen van een paspoort moet er een duidelijke link met het land zijn.

Tijdens mijn bijdrage aan het debat heb ik onder andere opgeroepen voor een verbod op het verkopen van paspoorten en een onderzoek naar hoeveel van dit soort verblijfsvergunningen er verkocht worden. Vervolgens moeten we grondig onderzoeken onder welke voorwaarden deze paspoorten worden uitgeven en zullen er minimumstandaarden moeten komen voor deze ‘golden visa’.

 

Foto: 

Terug naar het overzicht