De Europese Politieke Gemeenschap gaat van start.

Gepubliceerd op 16 november 2022

Oktober markeerde de start van een nieuw gezamenlijk Europees overlegorgaan: de Europese Politieke Gemeenschap. De nieuwe gemeenschap is opgebouwd uit 44 Europese landen; alleen Rusland en Belarus zijn niet uitgenodigd. De organisatie staat los van de huidige structuur van de Europese Unie en heeft als doel overleg over thema’s als energie, infrastructuur en veiligheid te bevorderen.

Het idee voor deze nieuwe gemeenschap werd gelanceerd tijdens het Frans voorzitterschap van de Europese Unie eerder dit jaar, in reactie op de Russische inval in Oekraïne. Naast alle lidstaten van de EU schuiven ook landen als Oekraïne, Turkije, Armenië en zelf het Verenigd Koninkrijk. Tijdens deze eerste bijeenkomst werd gesproken over energie/economie en over vrede en veiligheid op het Europees continent.

Bijzonder was ook dat deze eerste bijeenkomst van de EPG werd aangegrepen door de leiders van Azerbeidzjan en Armenië om, onder toeziend oog van de Franse president Macron en Raads voorzitter Charles Michel, te spreken over langdurige vrede tussen de twee kaukasische landen.
De nieuwe vergadertafel werd gelanceerd tijdens een top in het Tsjechische Praag. De volgende vergaderingen van de EPG zullen worden gehouden in Spanje, Moldavië en het Verenigd Koninkrijk.

Terug naar het overzicht