CETA goedgekeurd en bezoek Canadees premier Trudeau

Gepubliceerd op 25 februari 2017

Er is nu een eind gekomen aan zeven jaar onderhandelen tussen Europa en Canada over het handelsverdrag CETA. Nadat ik eerder in mijn nieuwsbrief al schreef dat alle lidstaten hun goedkeuring hebben gegeven heeft afgelopen week ook het Europees Parlement ingestemd met het verdrag.

Hoewel er veel hoogoplopende discussies en protesten zijn geweest, heb ook ik volmondig ingestemd met het verdrag. De wereld verandert en dus ook de wereldhandel. Aan het begin van de 20ste eeuw maakten we als Europeanen 20% uit van de wereldbevolking. Nu, 100 jaar later, is dat nog maar 7%, en aan het eind van deze eeuw is dat nog maar 4% op 10 miljard mensen. Als wij in de toekomst ook nog een belangrijke schakel in de wereldhandel willen zijn, dan zullen wij allianties moeten aangaan met gelijkgezinde landen. Willen wij voorkomen dat andere landen als China en India de standaarden voor onze producten gaan bepalen, dan zullen wij handelsverdragen moeten sluiten met belangrijke partners als Canada.

Dit handelsverdrag geeft een positieve impuls aan de economische groen en toename van banen in de EU. Vaak wordt beweerd dat dit alleen geldt voor de multinationals, maar juist het klein- en middenbedrijf zal hiervan profiteren door het afbreken van exporttarieven en administratieve hindernissen. Daarnaast zorgt meer handel ook voor meer werkgelegenheid. Elke miljard extra aan export van de EU zorgt voor ongeveer 14.000 banen. Als het gaat over de kwaliteit van producten zijn we altijd zeer te spreken over de hoge Europese standaarden. Ook de Canadese standaarden zijn van hoge kwaliteit en in CETA zijn we met elkaar overeengekomen dat we elkaars certificaten erkennen. In de praktijk wil dat zeggen dat we producten maar één keer hoeven te testen en niet twee keer in zowel Canada als de EU. Dit scheelt veel geld, tijd en administratieve rompslomp.

Het was daarom ook een mooi en historisch moment om donderdag de premier van Canada, Justin Trudeau, te horen spreken in het Parlement. Hij gaf aan dat handel inclusief moet zijn en juist mensen moet helpen. Hij doelde daarmee op de reactie dat CETA alleen maar goed zou zijn voor de multinationals. Hij benadrukte ook dat de hele wereld gebaat is bij een sterke EU, en prees de relatie tussen zijn land en de EU.

Terug naar het overzicht