Benoeming Selmayr

Gepubliceerd op 16 maart 2018

Het was hét onderwerp deze week; de nieuwe secretaris-generaal van de Europese Commissie. Deze hoogste functionaris staat aan het hoofd van het ambtenarenapparaat van de Europese Commissie, dat meer dan 33.000 ambtenaren telt. Eind februari werd bekend dat Martin Selmayr, afkomstig uit Duitsland, de nieuwe secretaris-generaal zou worden. Selmayr was tot voor kort de rechterhand van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
Hij werd eerst benoemd als vice-secretaris-generaal van de commissie, maar door het gelijktijdige opstappen van de huidige secretaris-generaal, de Nederlander Alexander Italianer, werd hij direct gepromoveerd tot secretaris-generaal. Opvallend is dat benoemingsprocedures bij dit soort functies normaliter maanden in beslag nemen en gepaard gaan met verschillende selectierondes, maar dat het nu binnen enkele weken geregeld is. Dit roept vele vragen op.

Als parlement willen we duidelijkheid over de gang van zaken. Daarom gingen we maandag in debat met Eurocommissaris Günther Oettinger, die verantwoordelijk is voor personeelszaken binnen de commissie. Ook binnen onze eigen christendemocratisch fractie in het parlement hebben we kritisch gereageerd op de procedures van deze benoeming. Het is belangrijk dat er duidelijkheid komt en transparantie is over de procedure. De budgetcontrolecommissie van het parlement zal onderzoek gaan doen naar de gang van zaken rondom de benoeming. Alle feiten moeten boven tafel!

 

Foto: 

Terug naar het overzicht