Aanpak plastic afval

Gepubliceerd op 26 oktober 2018

Eerder in deze nieuwsbrief had ik het al over de reductie in het gebruik van water in plastic flessen. Dat raakt ook aan een ander onderwerp waar we deze week in het parlement over gesproken hebben, namelijk, de aanpak van plastic zwerfvuil in onze zeeën en oceanen. Er wordt geschat dat, als we nu niks doen, in 2050 het gewicht aan plastic in de oceanen groter zal zijn dan het gewicht aan vissen. Daarom heeft de Europese Commissie wetgeving op tafel gelegd om daar iets aan te doen.

De nieuwe regels betreffen verloren vistuig en de tien producten van plastic voor eenmalig gebruik die het meest worden gevonden aan de Europese kusten. Jullie kunnen hierbij denken aan plastic bestek, flesjes, sigarettenpeuken en wattenstaafjes. Samen is deze groep verantwoordelijk voor 70% van het zwerfvuil op zee. Dit is schadelijk voor mens en dier en leidt tot economische verliezen voor sectoren die van de zee afhankelijk zijn. Voor plasticfabrikanten geldt dat de meeste waarde van de verpakkingen wordt gedumpt als afval. Dit soort materialen moeten we eigenlijk recyclen en een circulaire benadering is dus cruciaal.

Deze voorwerpen voor eenmalig gebruik, waar alternatieven van andere materialen voor bestaan, worden volledig verboden met de komst van de nieuwe regels. Verdere maatregelen richten zich onder andere op bewustmaking, inzameling, de kosten van afvalbeheer en het opruimen door de producenten. Ook wordt voorgesteld om vissers door financiële prikkels aan te moedigen om hun vistuig terug naar de kust te brengen en niet achter te laten op zee.

Het is belangrijk dat Europa een leidersrol in de wereld op zich neemt op dit gebied, maar om tot vooruitgang te komen moeten we dit probleem op mondiaal niveau oplossen. De brede consensus binnen het parlement over dit onderwerp heeft zich vertaald in een ruime meerderheid voor de nieuwe regels. Na goedkeuring van de Raad moeten de lidstaten het in nationale wetgeving gaan omzetten. Wij krijgen dan op zijn vroegst in 2021 met de nieuwe regels te maken.

 

Foto: 

Terug naar het overzicht